Nettbutikk Varmepumper Jordvarme Viftekonvektorer Om oss Kontakt oss
   
Produkter

Varmepumper
Monteringssett-varmepumpe
Kollektorslange/sprit
Solvarme
Akkumulatortanker
Gulvvarme
Andre produkter

Litt om varmepumper: 

Det finns 3 hovedtyper av varmepumper. Vann/vann, vann/luft og luft/luft. Vi har bestemt oss for å satse på vann/vann. Dette fordi disse pumpene sparer mest energi, er mest driftsikre og har lengst levetid. Mens en varmepumpe som har luft som varmekilde får effekten sterkt redusert i streng kulde, vil en v/v varmepumpe produsere like mye varme når det trengs mest. Den kan også brukes til å redusere energiforbruket til varmtvannsproduksjon.

En v/v varmepumpe henter energien fra berg, jord, elv/sjø/vann eller luft.. Borebrønn i fjell er meget effektivt, men på grunn av høy kostnad (ca 50000,-) brukes dette vanligvis kun dersom man ikke har tilstrekkelig tomt eller ikke ønsker å få skader på opparbeidet plen el.lign. Ved brønnboring er det en forutsetning at det ikke er dypt ned til grunnfjell.

Jord er en ypperlig energikilde. For en 8kw pumpe kreves vanligvis ca 400 kvm tomt. Slangen graves ned på ca 1meters dydbe. Les mer under linken jordvarme.

Bor man i nærheten av en sjø eller et vann er man riktig heldig. Dette er ypperlige varmekilder. Slangen legges bare ute i vannet (festet med lodd). Normalt må man legge 200-300 meter slange ut i vannet. Installasjonen blir også forholdsvis rimelig.

For de som bor langs kysten med milde vinter der temperaturen sjelden er under null kan det faktisk være et alternativ å plasere slangen over bakken. Den kan f.eks plasseres under en terrasse. Regn med noe lenger slange (5-600m for 8kw). Slangen trenger ingen avriming, så virkningsgraden blir høyere enn for en luft/vann pumpe. En slik løsning kan i gunstige områder være enn meget bra løsning med fantastisk virkningsgrad vår/sommer/høst. Bør derfor kombineres med en tank som gir forvarming av forbruksvann.

En varmepumpe gir høyere virkningsgrad jo høyre temperatur varmekilden (jord/fjell/vann/luft etc) har, og jo lavere temperatur varmesystemet krever. Derfor gir gulvvarme i betong med f.eks fliser aller størst besparelse. Her kan man regne med varmefaktor på ca 4 (0-35C) mens f.eks radiatorer med temp. på ca 50C gir varmefaktor på ca 3. For å sikre lange driftstider og få start/stopp, lønner det seg å koble pumpa til en akumulatortank. Disse har ofte forvarming av forbruksvann. En vanlig koblingsmåte er å la kaldt vann fra bakken (ca 5C) gå via en spiral i akkumulatortanken før den kommer til den vanlige varmtvannstanken. Da blir dette vannet varmet opp til ca 35-40C. Stiller man samtidig ned termostaten til 60C, trenger man kun bruke strøm for å varme vannet 20-25C.


  


 

Naturenergi, Øvre Storgt. 124, 3018 Drammen. Tlf: 47 37 60 61, post@natur-energi.no/